UX Budapest Facebook csoport játékszabályok

TL;DR

  1. Maradj a témánál
  2. Viselkedj UX-eshez méltón
  3. Tegyél hozzá
  4. Vitázz, de figyelj a másikra
  5. Légy konsruktív
  6. Vállald fel magad
  7. Bugreport és rant - nem jó
  8. Ha a közösség jelent, tuti moderálunk
  9. Tilos: spam, politizálás, bunkóság, clickbait

A UX Budapest célja

A UX Budapest csoport célja a magyar, legfőképpen budapesti UX közösség építése. A csoport lehetőséget biztosít a tagok közti tudásmegosztásra és kommunikációra. A csoportban megosztható bármilyen UX-szel kapcsolatos gondolat, cikk vagy oldal, esettanulmány, kutatási eredmény vagy kérdőív, hirdethető tetszőleges UX-szel kapcsolatos eszköz vagy szolgáltatás (pl. termék, tanfolyam, konferencia), megosztható UX-es álláshirdetés (legyen hozzá leírás és link), és feltehető bármely témábavágó kérdés.

Mint a UX Budapest tagját, megkérünk, hogy játssz az alábbi játékszabályok szerint, mindannyiunk érdekében. Előre vetett megyjegzés: pontosan tudjuk, hogy melyik pontba hogyan lehet belekötni, ebben már ninják vagyunk. De ha ezen töröd az agyad, nem a jó problémán dolgozol. Mindenre van kivétel, a moderálás pedig bizonyos szinten mindig szubjektív műfaj. Alapvetően viselkedj normális emberként, és valószínűleg nem lesz problémád az alábbiakkal sem. De, mivel nem mindenkinek ugyanaz az egyértelmű, ezért összeírtuk a legfontosabb dolgokat.

A UX Budapest játékszabályai

1. Maradj a témánál

A csoport örömmel fogad bármilyen UX-szel (pl. UX/UI Design, UX Research, Information Architecture, Usability) kapcsolatos cikket, kérdést, javaslatot. Ha ezektől eltérő témáról posztolsz, az törlésre kerülhet - ha ilyen történne, szólunk, hogy tudd, miért.

2. Viselkedj UX-eshez méltón

Értsd: fordulj minden témához és a többi résztvevőhöz is empátiával, akard a problémákat megérteni, és ne hibáztasd az elszenvedőjét. Ha egy probléma kapcsán az első gondolatod, hogy biztos a user a hülye, azt inkább tartsd meg magadnak. Ha ezt érezhetően túltolod, ráadásul komolyan is gondolod, jó eséllyel moderálásra kerülsz (és figyelmeztetésben részesülsz).

3. Tegyél hozzá

Nem csak a linkedre, de a véleményedre is kiváncsiak vagyunk. Ezzel elindulhat egy értékes beszélgetés a csoporton belül, míg egy komment nélküli kép vagy link könnyen félreérthető.

4. Vitázz, de figyelj a másikra

Vita mindig lesz, sőt, mi nagyon szeretjük, ha ellenkező nézőpontok találkoznak, mert abból mind tanulhatunk. Kérünk, hogy észérvekkel, nyugodtan, beszélgetőpartnered személyét és érzelmeit tiszteletben tartva csatlakozz a beszélgetéshez, és kerüld a személyeskedést! Hiszünk az erőszakmentes kommunikációban.

5. Légy konsruktív

Szeretjük a rossz példákat is, de nem nevetni rajta, hanem megtudni, te hogyan csinálnád másképp. Légy konstruktív, készíts egy jobb skiccet, meséld el, hogyan lehetne jobban! És ne feledd, aki azt készítette, simán lehet a UX Budapest csoport tagja.

6. Vállald fel magad

Nagyon örülünk, ha valódi neveddel és fényképeddel vállalod véleményed és posztjaidat körünkben. Ezek hiánya nem kizáró tényező, de a játékszabályok megsértése esetén plusz egy életet kaphatsz érte.

7. Bugreport és rant - nem jó

Bugreport: ha úgy dobsz be egy hibajelentést, hogy abban nincsen hozzáadott tartalom vagy érdemi mondanivaló. Van az ilyen tartalmakból 1%, ami különösebb magyarázat nélkül is valóban vicces, de inkább érdemes hozzáfűznöd legalább egy gondolatot (jobb esetben többet).

Rant: ha egy cég, vállalat vagy közmű (többnyire digitális) lábnyomával kapcsolatban érdemi tartalom nélkül panaszkodsz. Ide tartozik az is, hogyha már ezerszer taglalt téma merül fel új hozzáadott érték nélkül, klasszikus példája a "milyen rossz a MÁV online jegyvásárlás", "totál gáz a Telekom weboldala" és a "hülye Elmű". Újként nem tudod, miről volt már szó? Tipp: újként érdemes először figyelni kicsit, mielőtt beszélni kezdesz - sokat segít.

Összességében: legyél konstruktív, és ne hagyatkozz arra, hogy "úgyis értik".

8. Ha a közösség jelent, tuti moderálunk

A fentieken túl komolyan vesszük a közösség szavát, mert azt szeretnénk, hogyha a közösség alakítaná a teret olyanná, amilyennek látni szeretné. Ennek értelmében, ha akár egy ember is jelent egy bejegyzést a "Report to Admin" (magyarul "Jelentem az adminisztrátornak”) funkcióval, az biztosan moderátori ellenőrzés alá kerül. Ha a jelentések száma 3-nál több, az biztos moderálást jelent.

9. Tilos: spam, politizálás, bunkóság, clickbait

A spamet, a UX-hez nem kapcsolódó tartalmakat, a politikai, vallási vagy erkölcsileg kifogásolható posztokat, a klikkvadász reklámokat, a trollkodást, a provokálást, a személyeskedést. (Ide tartozik a megfelelő szintű empátia hiánya is, lásd a fentebbi 2-es pont.) Ha te ezekben utazol, első körben üzenetben fogunk figyelmeztetni. A helyzet súlyosságától függően a második figyelmeztetés alkalmával időlegesen vagy végleg kizárhatunk a csoportból.

Kihez forduljak?

Ha bármilyen kérdésed, problémád vagy észrevételed van, fordulj az adminok (Kovács Zsuzsanna, Varga Csaba, Pónya Judit, Fábián Csongor, Csertán Ákos) valamelyikéhez.